tisdag 9 juni 2009

Stackars vänstern

Socialismen är slut och kommer att dö ut med fyrtio och femtiotalisterna. De framstår mer som ett fotbollslag som efter första halvlek ligger under med fem – ett och inte varit över på motståndarens planhalva de sista tjugo minuterna av första halvlek. Alla inser att deras möjligheter att vända spelet är näst intill obefintliga. Då har jag ändå inte tagit i.

Tydligast syns det på ”stenkastarvänstern”. Den drar åt sig en hel del uppmärksamhet på ett föga smickrande sätt. För trettio eller fyrtio år sedan var akademiker som diskuterade och skrev böcker som stod för uppmärksamheten.

De nystarter man ser går tillbaka till dessa svunna tider och det enda de moderniserat är megafonerna. I övrigt är det samma klasskamp, samma ”orättvisor” och samma ”kapitalism” som på trettiotalet. Några får man nog med sig men nittio procent inser att vänstern aldrig lyckats någonstans. Den har alltid skapat ett terrorsamhälle var den än har prövats.

Vänstern må byta ut Lars Ohly men så länge de inte byter sina idéer kommer de att försvinna.

16 kommentarer:

 1. Gammaldags socialism kommer säkert att dö ut, såsom marxism och traditionell kommunism. Socialismen i övrigt är verkligen inte död, den växer dag för dag. Det finns många former av socialism

  Kapitalism har ingen framtid, och dag för dag får man det bevisat för sig i lagförslag och händelser att kapitalismens otroligt inhumana och odemokratiska bieffekter aldrig kommer att dö ut innan ideologin som sådan har lämnat denna värld.

  (Följande kommentar är inte riktad till dig eller denna kommentar specifikt, ville bara få det sagt)
  Det är otroligt naivt att tro att kapitalism är historiens ändpunkt och den politiska utopin. Detsamma gäller alla andra ideologier.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr har du nog alldeles fel.

  Socialister (och även andra) baserar tyvärr inte sin övertygelse på empiri, komparativa jämförelser, korrelationer, bevis etc. De bygger sin övertygelse på ÅSIKTER och VÄRDERINGAR.

  Således spelar det ingen roll hur många gånger socialistiska stater misslyckas, hur många "folkvalda" socialiststater som t.ex. Kuba eller Venezuela som faller ner i totalitärismens mörker eller hur många som dör i Marx namn.

  De troende förblir sin kvasi-gud (Marx) trogna.

  De drömmande vänster-idealisterna med sina välmenande luftslott kommer fortsätta att att likt HIV eller herpes plåga mänskligheten under en lång tid framöver.

  När världen slutligen befriats från denna farsot kommer man medömkande se tillbaka på vår tid som en "dark ages" för den ekonomiska välfärden och samhället.

  Det svåra för en anti-socialist i vår tid (och i detta röd-gröna land) är att se allt detta och samtidigt veta att man inte kan få dessa ofta välmenande människor att inse att det är deras politik som är deras utopiers största fiende.

  SvaraRadera
 3. @Anonym

  En liten tankeställare till dig.

  Några exempel på ett land som satsade på den "inhumana" kapitalismen och ett på den "humana?" socialismen?

  1) Syd-Korea Nord-Korea

  2) Kina (1949-1980) Taiwan

  3) Kina (1949-1980) Kina (1980-9dag)

  4) Västtyskland Östtyskland

  5) Västeuropa Östeuropa

  6) Kuba Puerot Rico

  7) Vietnam (1975-1990) Vietnam (1990-idag)

  Jag kan fortsätta.

  Kan du gissa vilka länder som satsade på kapitalism och vilka som satsade på socialism?

  Från Sovjetunionens fall och den "inhumana" globala kapitalismens intåg har 200.000.000 (!!!) miljoner människor räddats ur fattigdom. Hur mycket i SIDA-bidrag (och torrmjölkspaket) hade vi fått betala för att uppnå samma fattigdomsutrotning?

  Men som sagt, du bygger nog inte dina åsikter på empiri etc...

  SvaraRadera
 4. Oj, jag blev både förvånad och road över din underliga analys. Det är i roligt att du anser att socialismen är slut. Jag vet inte riktigt vad det är du tycker dig se då du drar en sådan slutsats, vilka som får uppmärksamhet i media? Att valet gick dåligt? Att Sovjetunionen inte finns kvar? Eller är det Vänsterpartiet du pratar om? De har väl aldrig riktigt varit i närheten av att kunna genomföra sin politik annat än i enskilda frågor?

  Då vi har ett så otroligt framgångsrikt kapitalistiskt system som inte bara skapar samma orättvisor och samma kapitalism som på 30-talet, utan genom att premiera kortsiktigt tänkande även fördjupar skillnaderna mellan det kapitalistiska samhällets klasser är det nog faktiskt relevant att fortsätta prata om orättvisor kontra det kapitalistiska systemet. Eller tycker du kanske att världen är perfekt såsom den ser ut idag?

  Sedan lyckas du koppla vänstern till terrorsamhällen. Det är ju ganska förvånande (trodde ingen på allvar tänkte så längre). Terrorsamhällen har ju uppstått lite varstans och ideologier har inte särskilt mycket med dem att göra. Vill man ändå framhålla en sådan kopling är det nog fortfarande högern som råkar mest illa ut är jag rädd.

  Fortsätt att tänka själv du!

  SvaraRadera
 5. Kapitalismen/marknadsekonomin kommer aldrig dö ut av den enkla anledningen att det är det enda samhällssystemet som människor i demokratiska länder vill ha. Inget demokratiskt land på jordklotet har någonsin valt något annat system än marknadsekonomi. Det enda som kan förhindra marknadsekonomi är diktatur i olika former.

  SvaraRadera
 6. Vänster och höger möts i många fall i kanterna. Det är inte en linje utan en cirkel.

  SvaraRadera
 7. Cirkeln är ännu en liberal lögn. Berätta gärna hur vi ska få ett jämlikt, klassrättvist och miljöhållbart kapitalistiskt samhälle. Jag förstår inte er, ni som verkar tycka att "det rödgröna Sverige" är en dystopi. Uppenbarligen är ni helt oinformerade/blinda/oförmögna att förstå siffror, alternativt är ni cyniker som tycker om att se folk lida i världen, eller som sista möjlighet så är ni ironiska och gillar att skämta om människoliv. Jfr liberala USA mot socialistiska Sverige. Vad gör USA bättre?

  SvaraRadera
 8. Usch, här blev jag mörkrädd. Vilken jävla cynism...

  SvaraRadera
 9. Det är klart att ett totalitärt samhälle är enklare att styra! Frågan är om man ska betala priset?

  SvaraRadera
 10. Sverige är förresten inte så illa som en del extremdebattörer kan vilja få det till. Vi har ju aldrig riktigt förlorat demokratin här, t.ex, och S har haft en del tuggmotstånd i politiken som stoppat en del "vänstrande".

  Tro förresten inte att jag är någon ismist. Förmodligen är jag någon sorts liberal variant, men att ismifiera den lär bara väcka missförstånd.

  SvaraRadera
 11. Oj vilket pucko

  SvaraRadera
 12. Varför gå till ytterligheter? Politisk styrning har sin plats, men socialism driver den för långt, liksom jag tycker att anarkistliberaler eller vad vi nu ska kalla det förringar politikens betydelse för att samhället inte ska urarta i en ny feudalism eller dylikt.

  SvaraRadera
 13. Är det någon ideologi som är idealistisk så är det den borgerliga idealismen, liberalismen/konservatismen. Vilka fakta baseras dessa idéer på. Att tro på "individen" eller på att "konservera" samhället, vad är det baserat på för empiri? Borgerlig ideologi är ju bara dimridåer för de verkliga förhållandena i det reelt existerande kapitalistiska systemet. Som är vad marxismen analyserar och studerar. Det enda materialistiska tankesystemet.

  Visst har flera självproklamerat "socialistiska" samhällen havererat av olika anledningar. det bortförklarar inte kapitalismens haverier:
  a) Nazityskland var kapitalisiskt
  b) Utrotningen av indianer och ursprungsbefolkningar i amerika och australien baserades på kapitalistiska/imperialistiska illusioner
  c)Haveriet i Afrika, delar av Asien och Sydamerika beror på kapitalismens ständiga imperialistiska utsugning av tredje världen. Svälten och ristsjukdomar som skulle kunna avskaffas om man släppte på äganderätten.
  d)Terrorstater och diktaturstater och massmord som Indonesien(Suharto), Kambodja, Chile(Pinochet), Argentina, Nicaragua, Brasilien, Uruguay, El Salvador, Panama osv osv på 70-talet, Liberia.
  e) Den kapitalistiska imperialismens ständiga pågående erövrings och oljekrig, i Palestina, Irak, Afghanistan osv.
  f) Utslagnigen av miljoner i dagens kapitalistiska samhällen.
  Listan kan göras oändlig. Allt detta talar för att ett annat system är nödvändigt.
  Att förneka detta och förlöjliga människans ansträngningar att skapa ett bättre samhälle för alla är ingen annat än cynism och medbrottslighet.

  SvaraRadera
 14. Högern och nazismen möts bredvid varandra, de är nazismen är borgarnas vpäpnade gren. Hur "vänster" och "högern" skulle kunna mötas är fortfarande en kryptisk gåta som högerpuckon allt oftare prånglar ut som en dimridå helt utan verklighetsförankring.

  SvaraRadera
 15. När jag såg namnet på din blogg förstod jag direkt att du var en sur gammal uppstötning.
  Och tänk - jag hade rätt! :-)

  SvaraRadera
 16. Går man tillbaka till klassiska definitioner är begreppen radikal och konservativ förstås rätt långt isär, så vänster och höger möts inte då.
  Jag kanske skulle ha preciserat mig mer och sagt att det finns tydliga likheter mellan nazism och kommunism.

  SvaraRadera